Každý z vás sa už aspoň raz stretol v obchode s niečím, čo svojím vzhľadom pripomína tmavozelenú, alebo tmavofialovú hrušku. V skutočnosti však nejde o žiadnu odrodu hrušky, ale o avokádo.
Avokádo je ovocie, ktoré má mnoho skvelých zdravotných výhod, takže je vynikajúcim adeptom na to, aby sa stalo pevnou súčasťou vášho jedálnička!
Avokádo nie je sladké, ako väčšina ostatných druhov ovocia a nemôže sa jesť neolúpané. Postup, ako správne olúpať avokádo, nájdete na konci článku :).
Avokádo je skvelým zdrojom zdravých tukov. Jeden kus obsahuje 29 gramov tuku, pričom značná časť týchto tukov sú mononenasýtené tuky, ktoré sa neukladajú v podobe telesného tuku. Tieto tuky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, čo prospieva vášmu srdcu. Okrem zdravých tukov avokádo dodáva telu vitamín K, vitamín C, vitamín B6, vitamín E, kyselinu listovú, horčík a draslík.
Tieto vitamíny sú dôležité pre rad telesných funkcií:
Vitamín K – stará o správnu zrážanlivosť krvi.
Vitamín C – prispieva k rastu a oprave buniek a je tiež silným antioxidantom.
Vitamín B6 – je dôležitý pre imunitný systém, správne fungovanie nervovej sústavy a tvorbu červených krviniek.
Vitamín E – je kľúčom k zdravým a pevným vlasom a pokožke. Pôsobí tiež ako antioxidant.
Kyselina listová – je nevyhnutná pre zdravé bunky a vývoj tkanív. Pomáha predchádzať a zabraňovať vrodeným vadám, preto je potrebné dbať na jej dostatočný príjem počas tehotenstva.
Horčík – je minerál dôležitý pre správne fungovanie svalovej sústavy a hrá dôležitú úlohu v mnohých enzymatických procesoch, ako aj pri prenose energie.
Draslík – je dôležitý v mnohých bunkových funkciách, rovnako zohráva svoju úlohu pri syntéze bielkovín
Okrem všetkých týchto živín je avokádo vynikajúcim zdrojom luteínu, vitamínu A a ďalších vitamínov zo skupiny B.
Avokádo je taktiež bohatým zdrojom vlákniny, keďže v jednom kuse sa jej nachádza až 14 gramov!
Ako zistíme, či je avokádo dozreté?
V našich obchodoch sa väčšinou stretnete s avokádom, ktoré ešte nie je úplne dozreté. Dozreté avokádo je mäkké na dotyk, no zároveň je pevné.
Bruškom vášho prsta jemne zatlačte do avokáda, pričom by sa malo poddať, asi ako keď si prstom jemne zatlačíte na sval na tele.
Ak však už prstom preniknete cez šupku, tak je avokádo prezreté.
Ak si kúpite ešte tvrdé avokádo, nechajte ho doma dozrieť na papieri alebo v papierovom vrecku po dobu 1-2 dní, kým zmäkne.